BOEKEN:

'Uit Elkaar'

Cornald Maas

'1000 vragen heb ik over de dood'

Cornald Maas

'Op de helft'

Cornald Maas

BIOGRAFIE

biografie cornald maas

Cornald Maas werd geboren in Bergen op Zoom, op 22 juli 1962. Na het gymnasium studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij specialiseerde zich in conversatie-analyse en argumentatietheorie. In 1986 studeerde hij cum laude af.

Maas koos er niet voor te promoveren: hij wilde gaan schrijven. Nadat hij korte tijd coördinator van de kunstredactie van het opinieweekblad Elsevier was geweest stapte hij in 1990 over naar de Volkskrant, de krant die hij al in zijn studententijd las en waarvoor hij tot op de dag van vandaag schrijft. Zes jaar recenseerde Maas kinder- en jeugdliteratuur voor de Volkskrant. Vier jaar lang maakte hij wekelijks een portret van een kunstenaar voor het kunstkatern. Daarna maakte hij naam als tv-criticus van de krant, in de periode september 1998-januari 2001. Vervolgens maakte hij de serie Maas en mensen, waarin hij roem in de polder portretteerde, en –voor Volkskrant magazine- de reeksen Op de helft en Trotse ouders. Tot juli 2010 schreef hij de serie Uit Elkaar, waarin hij spreekt met kinderen van gescheiden ouders.

Maas publiceert ook elders. Voor Vrij Nederland schreef hij de serie Land van Maas, voor de VARA-gids de reeks Maas in muziek. In het blad LINDA verscheen elke maand een aflevering van Verlies, waarin Maas bekende en minder bekende Nederlanders bevraagt over de gevolgen van de dood van een dierbare voor het eigen leven. Voor het katern V van de Volkskrant schreef hij de serie ‘Over de helft’, waarvoor hij prominente vijftigers spreekt over de zegeningen en dilemma’s van iedereen die net vijftig is geworden.

Maar ook bij de televisie maakte Maas carrière. Eerst achter de schermen, als redacteur van het mediaprogramma Lopend Vuur (NOS), Sonja op zaterdag (VARA) en De Schreeuw van de Leeuw (VARA). Met Hanneke Groenteman zette hij het wekelijkse kunstprogramma De Plantage (VPRO) op, waarvan hij eindredacteur werd. Geleidelijk aan verscheen Maas ook vóór de camera: als cultuur- en mediacommentator in TV3 (NPS) en tafelheer in DWDD (VARA). Van 2008 tot eind 2015 presenteerde hij het wekelijkse kunst- en cultuurprogramma Opium. Sinds voorjaar 2016 is Maas te zien in ‘Volle Zalen’, waarin hij theatericonen achter de schermen volgt. Ook presenteert hij jaarlijks vanaf Terschelling 'Opium op Oerol.' Eind 2016 presenteerde hij de vijfdelige documentaireserie '100 jaar Toon Hermans.'

Eén van Maas’ grote liefdes is het Eurovisie Songfestival. Als jongetje volgde hij het festival al nauwgezet, en schreef hij er artikelen over in een krantje voor zijn moeder. Later werd hij redacteur van edities van het Nationaal Songfestival (NOS) en programma’s die Paul de Leeuw over het festival maakte. Hij introduceerde het evenement als journalistiek fenomeen bij de Volkskrant, was twee jaar lid van de selectiecommissie, en van 2003 tot 2006 juryvoorzitter van de nationale voorronden. Sinds 2004 verzorgt hij, namens de NOS, het commentaar bij de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival. In 2010 verzorgde hij -samen met radiopresentator Daniël Dekker- het commentaar namens de TROS, maar de omroep besloot vanwege een door Maas geplaatste tweet die samenwerking niet te continueren. In het seizoen 2011/2012 zat Maas, in opdracht van John de Mol en de TROS, toch weer in de selectiecommissie van het Nationale Songfestival'. Sinds 2014 verzorgt hij -samen met Jan Smit- opnieuw het commentaar bij het Eurovisie Songfestival.

Ook publiceerde Maas een reeks boeken. Het in 2006 verschenen Op de helft, Bespiegelingen van (bijna)veertigers werd met 20.000 verkochte exemplaren een bestseller. Overige titels zijn: Engelen zijn in de mode (1994), een bundeling gesprekken met kunstenaars, TV.NL, Hoe de televisie mijn leven veranderde (2001), het kinderprentenboek Muizemans (2002), met tekeningen van Daan Remmerts de Vries, Nou en wow!, Roem in Nederland (2004) en Trotse Ouders (2008). Najaar 2009 verscheen Verlies, Gesprekken met nabestaanden over hun dierbare overledenen. September 2010 verscheen 'Uit Elkaar, Gesprekken met kinderen van gescheiden ouders. Begin oktober 2013 verscheen 'Duizend vragen heb ik over de dood'. Najaar 2015 publiceerde hij ‘Over de helft’; in oktober 2018 zal ‘Ach kind toch, Een verhaal van moeder en zoon’ verschijnen.

Nog een paar andere wapenfeiten. Sinds 2012 is hij voorzitter van de jury van de Musical Awards. Maas maakte deel uit van adviescommissies van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds en het Stimuleringsfonds, was jurylid van de tv-zangwedstrijd Just the two of us (Talpa), lid van de jury van de Woutertje Pieterseprijs (voor het beste Nederlandstalige literaire kinder- en jeugdboek) en de Zilveren Nipkowschijf (voor het beste tv-programma). Hij schreef liedteksten, voor Paul de Leeuw en Willeke Alberti, en voor Max, alias Marcel Musters, die in 1996 met het door Maas geschreven Zin in jou! een hit scoorde. Najaar 2009 ging de theatervoorstelling De Afscheidsmonologen in première, over de dood, waarvoor Maas een van de monologen schreef. In augustus 2010 verzorgde hij voor het eerst het commentaar bij de tv-registratie die de AVRO van de Canal Parade tijdens Gay Pride uitzond. Sinds 2014 is hij voorzitter van de jury die de boten van Canal Parade beoordeelt. Verder is hij de broer van atleet Frans Maas, die Europees kampioen verspringen was, en is hij een hartstochtelijk liefhebber van carnaval. Jaarlijks jureert hij de carnavalsoptocht in zijn geboorteplaats Bergen op Zoom.